project information

projectBiasini Residence 
LocationCluj-Napoca 
Year2009 
Categoryresidential 
Size4.100 sqm 
Statusbuilt 

project description

The project having been tried for the first time by an association of several owners for a mixed and coherent development is in the central area situated on retroceded lands in the yard of former Biasini inn. The first version was broader and it included a hotel and a public parking space, but it was a abandoned due to terrain restriction. The solution that is being built was negotiated with the heritage defenders so that the yard would gain an optimal proportion and the space would enclose around a square that becomes the social life center. The dynamic and articulation of volumes takes the cornice of the historical building and the overwrite with volumes that replicate the attic in a complete detached way from the normal roofs with slopes. From the upper stores one can discover targeted views towards the center church towers.

photo: Cosmin Dragomir; Alexandra Bendea