project information

projectLaw Court Beclean 
LocationBeclean 
Year2009 
Categoryinstitutional 
Size3.000 sqm  
Statusdesign development 

project description

The Beclean Law Court is currently operating in a building claimed by the Evangelical Church, which is completely inappropriate for the architectural program that it houses. Thus, the theme for the new setting of The Beclean Law Court was born.

The volume, that is massive at its basis and translucent on the upper side, talks about the reason (the idea) of displaying the functions: isolated and protected at the lower levels of the courtrooms, and at the upper floors there are the magistrates’ offices, which benefit from plenty of natural sunlight. The building height is variable and the overall picture is that of a benched volume.

The highest volume comes out in console on the last two floors. A part of this console is meant to protect the access in the basement, in the inmate area, creating a protected space. The purpose of the plastic expression of the façade is to create volumes with clear, clean lines, emphasizing their horizontality.