project information

projectCentral Park Residence 
LocationCluj-Napoca 
Year2008 
Categoryresidential 
Size36.600 sqm  
Statusbuilt 

project description

When the client demanded three rectangular residential towers on a site with irregular contour, surrounded by a winding stream that derives from the Somes river and by clusters of poplar trees that surround the nearby sports park, we took the responsibility to come up with a different approach:  a building that integrates the three separate units in one unitary volume with a layout that undulates on the site so that it makes the most of the natural light and views. It also provides a sheltered space and a private, quiet area, in the resulting concave space. This space is an artificial landscape, a green leisure and relaxation area that is shaped as a green roof for the underground parking.

Particular emphasis was placed on the balcony shape, leading to an overall esthetics that evokes the movement and slow horizontal flow of the nearby stream. On the vertical axis, the apartments are set in an amphitheater layout that serves as an observation point from above, and allows for spectacular views of the city and beyond. The building has 220 apartments with different floor areas, all bound in one clear and articulate architectural gesture.

photo: Cosmin Dragomir, Alexandra Bendea