project information

projectCFR Stadium extension 
LocationCluj-Napoca 
Year2008 
Categorysport & leisure 
Size7.800 sqm 
Statusbuilt 

project description

This project is multilayered. An old stadium in the middle of a neighborhood for railway workers was dedicated to a soccer team named after the Romanian Railway Company CFR. After 100 years the rebirth of the team is accompanied with fantastic international performance. CFR became champion and started to play in the European Champions league. The requirements for the stadium were higher than before. The new owner asked for a complex project, integrating the old part, and enlarged with new tribunes and facilities. The design consisted of concrete structure combined with steel and cables for the supported roof. A great success of the soccer team imposed the owner to abandon the project because of time shortage. At this moment an interesting solution came on stage: to erect a temporary dismountable steel structure produced by the Dutch Company AB Tribunes. It only required a basement with a slab to be placed on. Complete change of strategy and design.

We have reorganized the project and combined the concrete infrastructure with the steel frame in an industrial look for the new tribune. The envelope is a mix of pixels of corrugated steel plates of two colours: white and purple red. The white panels are translucent in backlight because of the small perforations. The result is a transparency from inside out during the day time and vice versa when the lights are on inside. Rectangles and oblique lines are the composition ingredients. There is a kind of camouflage of the people inside, which may see without being seen, keeping visual contact with the houses and the hills. There is another strategy for integrating such a big volume into the crowded surroundings, consisting of simple lines and camouflage through colour among existing roofs. At show time, at night, when lights are on, everything is activated and the whole building is spreading light and changing identity.

photo: Cosmin Dragomir