informatii de proiect

ProiectSala Multifunctionala de Sport 
LocatieCluj-Napoca 
An2014 
Categoriesport & relaxare 
Marime38.500 mp 
Statusconstruit 

descrierea proiectului

De-a lungul raului Somes exista mai multe facilitati sportive care prelungesc axa verde a orasului spre vest. Prima constructie a fost stadionul construit in 1911, apoi Parcul Sportiv in anii '30, Sala Sporturilor si Piscina Olimpica in anii '70. In 2011, revenindu-se la stadion, acesta a fost reconstruit si inaugurat sub numele de Cluj Arena. Sala de Sport, aflata in santier, a fost proiectata ca parte integrata in planul de dezvoltare a zonei stadionului municipal. Ea se afla in dialog cu stadionul, apartinand aceleiasi generatii si definind impreuna cu el un complex de activitati in vecinatatea zonei centrale a orasului. Sala de sport a fost gandita sa functioneze ca o extindere a stadionului cu accese facile inspre centrul orasului si spre malul Somesului.

Design-ul puternic al stadionului necesita o replica la fel de curajoasa, atat pentru integrarea cat si pentru individualizarea noului proiect. Conceptul este construit prin contrast si integrare, interpretand temele majore folosite de stadion: contrastul interior-exterior, transparent-opac, fluid-rectangular, forme euclidiene - parametrice. Sala de Sport este un pasaj din lumea exterioara spre interiorul spectacolului sportiv. Acest pasaj trece print-un spatiu intermediar, aflat intre fatada si sala propriu-zisa, o zona viu colorata aflata intre albul sidef al fatadei (intocmai ca cea a stadionului) si intunericul salii de joc. In acest spatiu de trecere spectatorul se orienteaza cu usurinta.

Fatada are mai multe straturi: in exterior ia forma unei retele gigantice, generata parametric, sugerand deformarile unei plase de poarta in timpului unui gol. Urmatorul strat inchide ferm sala de sport, fiind translucid sau transparent si orientand privirile spre punctele cheie ale salii. Arena interioara este adaptabila mai multor scenarii, prin structurile amovibile propuse pentru diferite jocuri sau concerte. Ultima zona cucerita este terasa acoperisului, perfecta pentru un restaurant cu panorame impresionante spre rau, oras sau stadion.

Poze: Alexandra BENDEA; Cosmin DRAGOMIR