informatii de proiect

ProiectStadionul Cluj Arena 
LocatieCluj-Napoca 
An2011 
Categoriesport & relaxare 
Marime43.000 mp 
Statusconstruit 

descrierea proiectului

In 1911, langa Parcul Central, pe malul drept al raului Somes, a fost construit la Cluj primul stadion de fotbal cu pista de atletism: spectatorii erau adapostiti de o singura tribuna din lemn. Dupa 50 de ani, in 1961, a fost construit un nou stadion cu o structura de beton, inlocuindu-l pe cel initial. Noul stadion avea în plan forma de potcoava, dupa cativa ani de la inaugurare primind  numele unui faimos atlet roman. Dupa inca 50 de ani, ca urmare a unor lungi dezbateri si propuneri care au durat mai mult de 10 ani, actualul Cluj Arena a fost construit si deschis publicului în 2011.
Cel mai important element conceptual al acestui proiect este transparenta care permite un dialog vizual intre activitatile cotidiene din afara si cele din interiorul arenei. Aceasta relatie functioneaza mai ales prin permeabilitatea vizuala a fatadei care face posibil ca privirea spectatorului sa scape în exterior, catre silueta orasului sau spre peisajul înconjurator. La nivel urban, am simtit ca era nevoie de un reper simbolic contemporan, alegand fluiditatea ca expresie arhitecturala. Relatia cu contextul este rezolvata printr-o remodelare artificiala a terenului, in dialog constant cu raul Somes si cu Parcul Central. Taluzul artificial care bordeaza tribunele leaga verdele parcului de constructie, reduce scara arenei si ofera un al doilea loc de promenada pe langa punctele de acces. De aici, trecatorii pot arunca o privire in interiorul stadionului.
Imaginea Stadionului din timpul zilei este influentata de complexitatea modularii luminii naturale, mai ales dimineata si la apusul soarelui. Seara, arena isi dezvaluie doua imagini diferite: una calda si linistita sidefata de razele apusului si una specifica activitatiilor nocturne, cand cladirea se transforma în cea mai mare lampa a orasului, un adevarat far contemporan.

Foto: Cosmin Dragomir